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Question Answer 
Where NG has miscalculated de-rated 
capacity (overstated it) for a Conditionally 
Prequalified CMU and, as a result, 
miscalculated the amount of Credit Cover 
required, will you give written 
confirmation that the correct (and lower) 
amount of Credit Cover will be accepted – 
despite this differing from the amount on 
the Prequalification Results Letter? There 
is no time in the programme to wait for 
the results of the disputes process, as 
ESC is required to have received and 
approved receipt of Credit Cover by the 
same date as NG will issue 
Prequalification Results, post Tier 1 
disputes. 
 

You will need to provide the full amount of credit 
cover otherwise your application will become 
rejected.  
You can then dispute your figure and if successful, 
part of your credit cover will be refunded. 
Credit cover will need to be in place by the 4th 
November 2016. 

We did not receive a letter explaining why 
we have been rejected, only the 
decisions. So we don t know why we have 
been rejected. Is this normal? 
 

This notification is sent to all Main Admin account 
users listed on the portal. There should be 
information there. If there is not or you feel the 
information is not enough, please get in touch with 
us and we will provide you with the specific 
reasons for that application.  
 

Will we hear the outcome of any disputes 
before the register is made public? 
 

The results are released and register made public 
on the 14/10/2016.  

Can a resubmitted certificate be dated 
post prequal window or does it need 
backdating? 
 

It can be signed with the current date as you are 
able to provide new information during the appeals 
process. 

What should you do if you have no 
rejections but believe there are errors on 
the Notices or the Portal? For example, 
CMU has prequalified and Portal shows 
the correct verified capacity but the 

Notice says the capacity is zero?  
 

You can appeal in the same way as a CMU which 
has been rejected.  
 
Provide information as to why you think a mistake 
has been made and it will be assessed during the 
appeals assessment window. 
 

Do dates on the Prequal and Code of 
Conduct certs have to be hand-written by 
the directors? Is a typed date grounds for 
rejection? 
 

No, a typed date is not a reason for rejection. 
Though it has to be clear in the certs where the 
dates are. 

Does this OS Grid ref have to be the same 

as that in the planning app Does this OS 

Grid ref have to be the same as that in the 
planning app? The slide did not reference 
this. The reason i ask is because the 
planning app had the wrong OS grid 
reference initially. 
 
 

Yes, or provide a reason as to why they are 
different, as long as it follows the format explained 
in the Webinar. 
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Rule 3.6.1(b) "In MWh to three decimal 
places" - can you confirm that a letter 
provided in kWh to two decimal places 
exceeds this requirement, as it is 
equivalent to MWh to five decimal 
places? 
 

Yes that is fine. 

Hello, May I ask when the Capacity Market 
Register will be published following the 
prequalification results? Thanks 
 

14 October 2016, same day as the reassessed 
results will be known. 

You have rejected ones previously 

passed  
 

We have assessed the application based on the 
information provided at prequalification 
independent of previous prequalification periods. 
 

I have not received letter. Can I access 
this in the portal and how. 
 

If you go into the portal and click on view 
application, it should be there at the bottom of the 
page. Ensure you are a main admin for future, so 
you will get the emails. 
 

It has been mentioned a few times not to 
remove anything from the exhibits. We 
need to submit exhibits A & C. Can I 
please check that it is ok to remove the 
inappropriate lines from exhibit A (aa, bb, 
f & joint owner) 
 

Yes it is OK to remove those clauses. Any other 
non-square brackets have to remain in place. 

I thought planning and grid could be 
deferred for new build sites but I have 
applications rejected on these grounds. 

How do I address this please?  
 

This should not have been rejected for those 
reasons. It is likely that we have rejected the 
application for other reasons, but we have added in 
the conditionally prequalified reasons for 
information. If you disagree with the outcome, then 
please raise a Dispute Notice in the usual way. 
  

Any guidance on placing credit cover this 

week?  
 

EMRS have published some guidance on this and 
it is them who will collect it. 

If we have received notice of Credit Cover 
liability for a CMU, but have already met 
the criteria to claim back credit cover for 
that CMU, how do we go about disputing 
our liability? 
 

Dispute in the usual way, and show that the CMUs 
are the same and we will remove credit cover. 

Can you publish the legal advice 
regarding why digital signatures are not 
permitted? 
 

We reserve the right to reject an application 
without evidence of a physical signature as per rule 
3.12.3. the applicant can re-submit a duly signed 
certificate at this tier 1 disputes process. 
 

https://www.emrdeliverybody.com/_layouts/15/listform.aspx?PageType=4&ListId=%7B612853B7%2D6D9A%2D4B23%2D9686%2D6AB632015C31%7D&ID=57&ContentTypeID=0x010400626754A76E41C74FA81B4D17EBF15511

